Artikel

Der kan ligge millioner gemt i besparelser på energi


Kommunernes energimærker kan bane vejen for store besparelser på energiudgifterne

Kommunernes ejendomme mangler gyldige energimærker

Mulighed for store besparelser

31 millioner kvadratmeter. Så meget plads administrerer de danske kommuner. Det er derfor helt oplagt at få sænket energiforbruget i de kommunale bygninger i en tid med stigende energipriser og grøn omstilling.

Der ligger store besparelser og venter, hvis de kommunale bygninger bliver energioptimerede. Beregninger viser, at syv danske kommuner kan få en estimeret besparelse på et tocifret millionbeløb, hvis de energioptimerer. Men det er vigtigt at sætte ind de rigtige steder.

- Når det handler om energibesparelser, er hele datagrundlaget bygget op på energimærket. Så uden energimærkningen handler man så at sige i blinde, og det er jo ikke er særligt hensigtsmæssigt, siger Hans Jørgen Lorenzen, der er administrerende direktør i NRGi Rådgivning A/S.

Mangler lovpligtige energimærker

Første opgave for kommunerne er at få energimærket bygningerne og bruge den viden, der ligger gemt i mærket. Bygningernes energimærke indeholder vigtig information om sparepotentialet, og hvor de mest rentable besparelsesprojekter ligger gemt.

Men mange kommuner har ikke overblik over bygningernes energimærker, og flere kommunale bygninger mangler helt energimærket, selvom der er krav om energimærkning af alle offentlige ejendomme over 250 kvadratmeter.

- Desværre har mange kommuner ikke helt styr på energimærkningen af deres bygninger. Disse kommuner har derfor ikke overblikket over, hvor der er de bedste muligheder for energibesparelser i deres bygninger, siger Hans Jørgen Lorenzen.

Se potentialet i din kommune

Vi har regnet på, hvor mange penge der kan spares, hvis kommunerne gennemfører rentable energiforbedringer. Se oversigten over kommunerne nedenfor. Bemærk, at vi ikke har regnet på de 10 kommuner, hvor under 20 procent af ejendommene har et gyldigt energimærke, da datagrundlaget ellers bliver for usikkert.

Download nøgletal for lige netop din kommune og få indsigt i:

  • Hvor mange af din kommunes ejendomme har et gyldigt energimærke?
  • Hvor stort er besparelsespotentialet i kroner og øre?
  • Hvor stort er CO2-besparelsespotentialet?
  • Hvad er tilbagebetalingstiden ved investering i rentable renoveringsforslag?
Drone 2

Energy Projects hjælper dig og din kommune i gang med grøn omstilling

Med Energy Projects får du et værktøj, der giver dig overblik og indsigt i din kommunes ejendomme. 

  • Få styr på dine ejendommes energimærker
  • Opdag hvor besparelsespotentialet ligger gemt
  • Få konkrete forslag til energioptimering
  • Og dokumenter effekten af dine projekter

Vi hjælper dig med at komme godt i gang!

"Energy Projects er et fantastisk system, som vi kommer til at bruge meget. Vi har med det samme præsenteret det for en flok kollegaer, der arbejder med energi, som kommer til at skulle bruge systemet direkte."
Johannes Thaarup Projektleder, Frederikshavn Kommune