NRGi-rådgiver noterer på en blok
5-trins guide

Sådan opdaterer I jeres energimærker

Bliv ringet op

Fem anbefalinger til opdatering af energimærker

Har du udløbne energimærker i din ejendomsportefølje? Så kan det være svært at udpege de bedste besparelsespotentialer og lægge den rette strategi for porteføljens udvikling.

Et opdateret energimærke kan give jer overblik over de energimæssige og økonomiske fordele, der ved at gennemføre energiforbedrende tiltag, såsom efterisolering, udskiftning af varmekilde og vinduer, osv.

Har I flere bygninger?

Hvis I har mange bygninger, kan det være svært at bevare overblikket - og den rette tilgang for udførelse af energimærkning og fokus på udbyttet heraf, kan virke som en stor og uoverskuelig opgave.

Derfor har vi lavet denne guide, som forhåbentligt kan hjælpe med at gøre arbejdet lidt nemmere. 

Ved at følge disse fem trin kan I sikre, at jeres bygningers energimærkningsdata er anvendelige mange år frem. Det giver jer bedre overblik over jeres ejendomsportefølje og prioritering af potentielle , energi­besparende projekter.

Sådan får I opdateret jeres energimærker

1. Få overblik

Få overblik over de relevante bygninger og opgavens omfang.

2. Kontakt en energikonsulent

2. Kontakt en energikonsulent

Ræk ud til en energi­konsulent, der kan opdatere jeres energi­mærker. 

3. Udarbejdelse af energimærkning

3. Udarbejdelse af energimærkning

Energikonsulenten gennemgår jeres bygninger og udarbejder eller opdaterer jeres energimærker.

4. Prioritering af projekter

4. Prioritering af projekter

Lav en handleplan over de energi­besparende projekter, I vil realisere. 

5. Hold energimærkerne opdateret

5. Hold energimærkerne opdateret

Hold styr på jeres projekter og husk at opdatere jeres energimærker. 

Opdatering Af Energimærker

1. Få overblik

Start med at få overblik over opgavens omfang.

- Hvor mange bygninger har udløbne energimærker - og hvilke er evt. tæt på udløb?
- Er der forhold som gør, at visse bygninger er undtaget krav om energimærkning?
- Stemmer BBR overens med faktuelle forhold?

Det kan være en fordel at kategorisere jeres ejendomsportefølje, så I får et bedre overblik.

I kan f.eks. kategorisere jeres bygninger efter anvendelse, energiforbrug eller størrelse.

Brug for hjælp?

Det kan være en uoverskuelig opgave at skabe overblik og få energimærket/opdateret jeres bygningers energidata.

Men vi er her for at hjælpe jer.

Vi er Danmarks bedste sparrings­partner, i alt fra større energimærkningsudbud, kvalitetssikring af energi­mærkernes indhold og data, samt udarbejdelse af strategiske handleplaner.

Vi har indgående kendskab til de forestående EU-direktiver, som definerer en række minimums­krav til løbende renovering af den danske ejendomsportefølje, baseret på energi­mærkningsdata.

Drift Og Vedligeholdelsesplan

2. Kontakt en energikonsulent

Ræk ud til en certificeret energikonsulent.

En professionel energikonsulent kan udføre en grundig vurdering af jeres bygninger, identificere potentielle energibesparende projekter og sikre, at energimærkerne bliver udarbejdet i overens­stemmelse med gældende regler og standarder.

Tip💡

Vores certificerede og lands­dækkende energi­konsulenter er klar til at hjælpe jer – uanset hvor I er i processen med jeres energimærkning af bygninger.

I kan også finde en liste over andre certificerede energi­konsulenter på sparenergi.dk.

Nrgi Rådgiver På En Fabrik

3. Udarbejdelse af energimærkning

Energikonsulenten vil gennemgå jeres bygninger og foretage registreringer af bygningsdele og installationer.

På baggrund af disse informationer udarbejder energikonsulenten en detaljeret energimærkningsrapport, som giver jer et klart overblik over bygningernes energiforbrug.

Energimærkningsrapporten vil også indeholde en vurdering af jeres forventede økonomiske besparelser og reduktion i CO2-udledning, såfremt I vælger at realisere de anbefalede energioptimerende tiltag.

Tip💡

Når en energikonsulent gennemgår jeres bygninger, kan det være værdifuldt at få udført ekstra registreringer samtidigt, der ligger ud over de ordinære krav i energimærkningsordningen f.eks. tilstandsvurdering eller vandforbrugende installationer mv.

Dette kan klares via Energy Plus.

I Energy Plus kan I også få glæde af f.eks. følgende features:

  • Fotoregistrering af alle bygningsdele og tekniske installationer
  • Restlevetider for tekniske installationer
  • ID-kodning der svarer til jeres FM-system eller tilsvarende
  • Registrering af procesenergi
  • etc.

4. Prioritering af projekter

Når energi­mærkerne er udarbejdet, skal I gennemgå energimærknings­rapporterne og lægge en plan.

Nu kan I – på et oplyst grundlag – begynde at prioritere og planlægge, hvilke energibesparende tiltag der giver mening at gennemføre for hver enkelt bygning - eller på tværs af hele ejendomsporteføljen.

Overvej både kortsigtede og langsigtede investeringer, samt hvilke fordele de vil give jer i forhold til lavere energiforbrug og økonomiske besparelser.

Glem ikke at sammentænke gennemførelse af energiforbedringer med de faste drifts- og vedligeholdelsesopgaver, for at opnå de bedste resultater.

Tip💡

Energikonsulenten kan hjælpe jer med at udarbejde forslag til handleplan, der indeholder et overblik over hvilke tiltag, der bedst giver værdi for jer at gennemføre, ud fra jeres konkrete behov og ressourcer  ift. energiforbrug, driftsomkostninger og mandskab.

Nrgi Rådgiver Sidder Med En Kunde

5. Hold energimærkerne opdateret

Et energimærke har en gyldighed på 10 år, men er allerede forældet på det tidspunkt hvor I gennemfører en energiforbedring i bygningen.

Derfor er det en god ide at opdatere jeres digitale energidata løbende, i takt med bygningerne bliver energiforbedret. Herved er det muligt dels at se effekten af de gennemførte forbedringer og anvende dette som grundlag til den lovpligtige afrapportering iht. EU-direktiverne - og dels opdatere den strategiske handleplan for hvad det næste mål måtte være.

Det kræver mandskabsressourcer for at skabe overblik og systematik til at at oprette og vedligeholde en oversigt over jeres bygninger og energimærkningsdata, men er afgørende, for at træffe de rette valg.

Tip💡

Vi anbefaler Energy Projects til at skabe overblik over din ejendomsportefølje. Både i forhold til energimærkernes gyldighed, benchmarking af dine bygninger og strategisk planlægning for porteføljens udvikling.

Du kan blandt andet gennemføre simuleringer af forslagenes reelle potentialer med genberegnede energi- og materialepriser, inden du fysisk vælger at igangsætte opgaven.

Når opgaven er gennemført, kan du opdatere dine bygningers baggrundsdata, så du altid har et dynamisk og ajourført udgangspunkt for dine bygningers aktuelle energi- og CO2-besparelser.

Som et alternativ til at du selv skal opdatere dine data i Energy Projects, kan du let tegne en EP-serviceaftale med os. Så klarer vi opgaven for dig.

Få en times rådgivning om opdatering af energimærker

Vores erfarne energirådgivere hjælper dig i gang og kan give dig gode råd og erfaringer med på vejen.

Kontakt os for aftale om energirådgivning eller en helt uforpligtende snak.